APABILA TERSINGKAPNYA TABIR TAQIYAH

OLEH : MUHAMMAD ASRIE BIN SOBRI

Allahu Akbar! Allah Maha Besar! Ini lah ucapan yang terdetik di hati penulis apabila membaca akhbar al-Syarqul Awsat pada hari ini yang melaporkan bahawa Hizbullah menafikan senafi-nafinya dia terlibat dengan apa-apa serangan ke atas Israeli dan terdapat satu lagi berita yang mengejutkan daripada Pemimpin Agung Iran sekaligus Mursyidul Am Hizbullah, Ayatullah (baca: Ayat al-Syaitan) Ali Khomeieni melarang sukarelawan-sukarelawan Iran daripada menyertai apa-apa serangan terhadap Yahudi Laknatullahi ‘alaihim.

Subhanallah, bukankah selama ini Hizbullah dan Iran begitu berani dan lantang menyuarakan kepentingan Palestin? Bukankah mereka selama ini menuduh pemimpin Arab yang kebanyakan berfahaman Sunnah membisu dan tidak melakukan apa-apa? Bukankah selama ini mereka melaungkan slogan pembebasan Palestin?

Maka, kenapa apabila tiba harinya yang memerlukan keberanian, Iran dan Hizbullah (yang juga anggota kerajaan Lubnan) menyepikan diri dan turut memeluk tubuh? di manakah senjata-senjata Iran yang mereka pernah gunakan terhadap Iraq dahulu? Bukankah mereka dahulu mencemuh Saddam Husein? Maka kenapa pada hari ini apabila saki baki pengikut Saddam Husein sedang berjuang bersama-sama Hamas mempertahankan Gaza, tiada seorang pun Hizbullah yang menolong? Kenapa pada hari ini apabila Ulama Ahli Sunnah wal Jamaah di Saudi Arabia mengeluarkan fatwa Jihad dan Ulama al-Azhar mengeluarkan fatwa Jihad, Ayatullah Iran yang agung itu melarang rakyat dan penganut agama Syiahnya berjihad?

Ayatullah boleh mengeluarkan kenyataannya sebagai pemimpin agama tidak perlu sebagai pemimpin politik Iran bahkan di mana perginya Maraji’ (ulama-ulama) Syiah yang lain? Kenapa mereka tidak mengeluarkan walau satu huruf fatwa menggesa Jihad?

Ini semua tidak lain tidak bukan berakar kepada akidah Syiah bahawa tidak ada jihad sehinggalah kemunculan al-Qaim al-Mahdi mereka sebagai yang tertera dalam kitab mereka Furu’ al-Kafi :

“Berjihad bersama Imam yang tidak diwajibkan mentaatinya (selain Imam 12) adalah haram seperti haramnya darah, bangkai dan babi”-[Furu’ al-Kafi,1/334, Tahzib al-Ahkam, 2/45, wasail al-Syiah, 11/32].

Oleh itu, saya ingin menyeru sesetengah pihak yang sering tertipu dengan pihak Syiah ini supaya mengkaji dahulu siapakah Syiah, apakah akidah mereka, apakah matlamat mereka dan pandangan mereka yang sebenar terhadap umat Islam sebelum memberi apa-apa darjah kebesaran kepada mereka. Ingatlah peristiwa Perang Mukhayyamat ketika mana tentera Parti Amal Syiah menyembelih umat Islam Palestin di Sabra dan Syatilla, adakah kita masih hendak berharap kepada mereka?Wallahua’lam.

Lihat :

http://www.asharqalawsat.com/details.asp?section=1&issueno=11000&article=502210

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: