TERSINGKAPNYA TABIR TAQIYAH II

Pada 9 Januari 2009, Jeneral David Petraeus, Komader Tentera Amerika di Iraq dan Afghanistan memberi kenyataan bahawa Amerika Syarikat dan Republik Iran mempunyai beberapa kepentingan bersama terutama berkenaan Afghanistan.

dalam kenyataannya, Petraues berkata : “Jelas sekali terdapat beberapa objektif yang tidak akan seorang pun dapat menafikannya bahawa Iran berpandangan serius dalam isu dagangan dadah (di Afghanistan), mereka (Iran) juga tidak mahu golongan pelampau sunni berkuasa semula di Afghanistan”.

Selain itu, Petraues juga menyatakan terdapat kepentingan bersama Iran dan Amerika Syarikat dalam masalah Iraq seperti perdagangan dan penziarahan tempat-tempat suci Syiah di Iraq oleh ulama-ulama Iran.

Petraeus juga menyatakan, dia berkeyakinan Iran dalam tempoh mengkaji semula polisinya terhadap Iraq terutama setelah gagalnya usaha pemeteraian perjanjian baru antara U.S dan Iraq serta kekalahan rangkaian pencerobohan Syiah-nya di Iraq.

Laporan ini menjelaskan bahawa memang terdapat hubung kait antara Iran dan segala kekecohan yang berlaku di Iraq dan Afghanistan serta mensahihkan dakwaan Ahli Sunnah selama ini segala pembunuhan Ahli Sunnah di Iraq oleh Muqtada al-Sadr adalah atas arahan Iran.

Sumber Maklumat diperoileh daripada:

 http://www.voanews.com/english/2009-01-09-voa16.cfm

http://www.dd-sunnah.net/news/view/action/view/id/653/

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: