IRAN DAN SYRIA TEKAN HAMAS

Akhbar al-Riyadh hari ini melaporkan bahawa pergerakan Hamas bersetuju untuk mengkaji pelan gencatan senjata Mesir dan mana-mana pelan lain seperti Turki untuk menghentikan pencerobohan Yahudi yang masuk hari ke 19 hari ini.

Pemimpin pergerakan Hamas daripada Palestin berada di Kaherah untuk berbincang berkenaan pelan Mesir dan mengadakan beberapa ubah suai yang sesuai dengan pihak Palestin dan menghalang apa-apa kepentingan politik kepada Yahudi.

Namun, pemimpin Hamas yang berada di luar Palestin, seperti di Damsyik masih ragu-ragu untuk menerima pelan tersebut. Menurut sumber rasmi Mesir, sehingga semalam pemimpin Hamas yang berada di Kaherah masih menunggu isyarat daripada pemimpin politik mereka di Damsyik terutama Khaled Meshal.

Akhbar al-Riyadh yang memetik daripada laporan al-Ahram semalam menyatakan terdapat tekanan daripada pihak Syiah Nusairiah iaitu Syria dan Syiah Ghulah Rafidah iaitu Iran terhadap pihak Hamas di Damsyik untuk menolak pelan Mesir.

Sebelum ini, pihak Syiah Ghulah mengecam Mesir kerana enggan membuka laluan sempadan Rafah namun  sebab utama keengganan Mesir bebuat demikian terjawab dengan bedilan bom Zionis ke kawasan Rafah dan sempadan Mesir mencederakan beberapa rakyat Mesir di sempadan.

Kita berharap pihak Hamas diberi taufik dan hidayah oleh Allah untuk membuat pilihan yang tepat sama ada mengikut nasihat saudara-saudara se-Islamnya atau pun tunduk di bawah Syria yang pernah membunuh rakyat Palestin dalam tahun 1982 dahulu atau Iran yang menjadi penyokong utama Parti Amal yang membunuh rakyat Palestin pada 1985.

Lihat juga :

http://news.maktoob.com/newspaper/?newspaper=http://www.alriyadh-np.com&c=2&sc=5&title=الرياض

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: